Wat doet suiker met je lichaam?

Jarenlang heb je geleerd om op de hoeveelheid vet en calorieën in je voeding te letten en nu zijn het ineens de koolhydraten. We weten allemaal dat we niet te veel calorieën moeten binnen krijgen voor een gezond gewicht, en vet bevat nu eenmaal relatief veel calorieën. Logisch dus om de hoeveelheid vet in je voeding te beperken. Hier is niets mis mee.

In veel ‘light’ producten is het vet vervangen door suiker om de hoeveelheid calorieën te verlagen. Dit klinkt in eerste instantie ook erg logisch, totdat je weet welk effect suiker op je stofwisseling en lichaam heeft.

Suiker bevordert de vetopslag en verhindert de vetverbranding.

Suiker is de makkelijkste brandstof voor je lichaam. Als je suikers eet zullen deze daarom altijd als eerste verbrand worden. Als je geluk hebt tenminste, want als je lichaam op dat moment eigenlijk geen brandstof nodig heeft, dan wordt de suiker niet verbrand maar omgezet in lichaamsvet.

Zolang je lichaam dus suiker aangeboden krijgt, zal het ook geen lichaamsvet gaan verbranden. Dit is immers de reservebrandstof en die is pas nodig als er geen andere brandstof meer voorhanden is.

Maar dat je er dik van kunt worden is nog niet het ergste. Te veel suiker eten werkt ook ziektes zoals hart- en vaatziektes, oxidatieve stress (celbeschadiging), ontstekingsreacties, leververvetting en diabetes in de hand. Met één flesje frisdrank per dag zit je al ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid toegevoegde suikers. Hiermee krijg je namelijk eenzelfde hoeveelheid suiker binnen als 13 suikerklontjes! Wanneer je dagelijks een flesje frisdrank drinkt verhoog je hiermee je kans op diabetes met 13-18%.

Nederlanders eten gemiddeld twee tot drie keer te veel suiker per dag. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kijk de onderstaande video! 

(World Health Organziation. (2013). Global Action Plan: For the Preventation and Control of Noncommunicable Diseases 2013-2020. Geneve: WHO Press.)

Niet alleen aan light producten wordt suiker toegevoegd. Ook heel veel producten waarvan je misschien denkt dat ze zonder suiker zijn, bevatten verborgen suikers. 80% van de suiker die je binnenkrijgt zit verborgen in producten waarvan je het niet verwacht; pastasauzen, woksauzen, maaltijdpakketten, soepen, vruchtenyoghurt, dressings, ontbijtgranen, granenrepen en zelfs brood. Eén eetlepel tomatenketchup bevat de hoeveelheid van één theelepel suiker. Eén glas vruchtensap bevat wel zes theelepels suiker.

Aan bijna alles wat je tegenwoordig in de supermarkt kunt kopen is suiker toegevoegd. Vooral kant-en-klare producten zoals maaltijdpakketten, sauzen en soep waarvan je verwacht dat ze zonder suiker zijn, bevatten toegevoegde suikers. Om producten zonder suiker te vinden, zal je heel goed op de verpakkingen moeten kijken en zoveel mogelijk verse producten moeten kiezen.

Ik ga je helpen om, ook nadat je klaar bent met afvallen, te kiezen voor pure voeding zonder suiker. Zodat je op gewicht blijft en je gezond en energiek blijft voelen.